Het is weer zover, lekker onderweg naar kantoor, terug van een vroege netwerklunch. Er zit er weer een voor me. Het zijn de kleine subtiele handeling van de chauffeuse voor me die mij, in eerste instantie, doen besluiten enige afstand te nemen. De auto is gevuld met dames van middelbare leeftijd die, zo te zien, van een gezellige begin van hun uitstapje genieten. Ik besluit mij niet te ergeren aan deze zondagsrijder, maar eens te observeren hoe de rest van de weggebruikers reageert.
De subtiele misschattingen van deze chauffeuse worden al snel wat minder subtiel wanneer zij rustig, vlak voor een reeks auto´s die minstens 120 km per uur rijden, met 90 km per uur de linkerbaan betreedt. Effect: ongeveer 4 à 5 auto´s die in de spreekwoordelijke ankers worden gedwongen, waarvan de eerste 2 hun ongenoegen hierover zelfs luid claxonnerend tot uiting brengen. De zondagsrijdster schrikt hier duidelijk van en gooit haar stuur direct om, met als gevolg dat ook de auto die zij aan het inhalen was, evenals ikzelf, flink op de rem mag trappen. Eerlijk gezegd had ik wel een beetje medelijden met haar. Van ver af was al te herkennen dat zij niet zo vaak op de weg zat (zeker niet op de snelweg!). Hier hield men echter geen rekening mee, zij werd gewoon ´afgerekend´ op haar – natuurlijk niet zo handige – acties van dat moment. Of zij zelf echter de ernst van de door haar veroorzaakte situatie inzag betwijfel ik.
Ik zag hierin direct een prachtig parallel met onze juridische praktijk. Wij krijgen namelijk vaak opmerkingen, vooral van startende ondernemers, dat zij, met behulp van hun beste vriend Google, best wel zelf een contractje kunnen opstellen. Het is dan lastig deze frisse/optimistische ondernemers uit te leggen dat dit toch meer zichtbaar is dan zij eigenlijk denken. Zoals bij Overeenkomsten of Algemene Voorwaarden zien diegene met enige ervaring vaak al van ver wie deze zelf opgesteld (of nog erger, geknipt en geplakt) heeft. In eerste instantie lijken de foutjes vaak nog subtiel, maar als het er op aan komt kunnen dit soort verbintenissen, opgesteld door een juridische zondagsrijder, in het ergste geval grote ‘ongelukken’ veroorzaken. Hierbij doel ik uiteraard vooral op het ontstaan van aansprakelijkheid, waarvan men dacht dat deze toch echt was uitgesloten. Maar ook de minder drastische gevolgen van het juridisch zondagsrijden kunnen alsnog veel invloed op een onderneming hebben.
De juridische zondagsrijder heeft meestal, net als de chauffeuse van vanmorgen, helemaal niet door dat men door andere ondernemers gezien wordt als zondagsrijder. Toch zijn andere ondernemers, zoals ook ik vanmorgen, veel meer op hun hoede, wanneer zij een zondagsrijder geïdentificeerd menen te hebben. Zij houden meer afstand of nog erger, durven de rit helemaal niet aan, waardoor de onderneming mogelijk opdrachten misloopt.
De volgende keer als een ondernemer twijfelt of zijn Overeenkomsten daadwerkelijk door een professional opgesteld dienen te worden, ga ik hem zeker waarschuwen voor het gevaar van het juridisch zondagsrijden!
Voorkomen dat u gezien wordt als een juridische zondagsrijder? Neem dan contact met ons op.